onsdag 9 augusti 2017

FairPlay dog i söndags...

Rubriken handlar om matchen Hammarby-Häcken i söndags, och jag är benägen att hålla med. FairPlay fick sig en, något försenad, dödsstöt i söndags; av BK Häcken. Efter det att Hisingslaget gjort 0-1 på ett tursamt sätt, handlade det bara om att motarbeta grundidén med fotboll, nämligen FairPlay. Häcken ömsom filmade, ömsom maskade, ömsom sparkade iväg bollen så fort de fick chansen. Och detta till Hammarbyspelarnas och -publikens stora irritation och frustration. Matchen blev fullständigt sönderryckt av allt detta, och Hammarby fick aldrig chansen att etablera någon riktig press. Så här var det inte hela matchen utan först efter matchminut 57, vilket belyser problemet ytterligare. 

Det ”kontroversiella” agerandet från Hammarby kom när målskytten Juhani Ojala helt plötsligt sjönk ihop med kramp i slutminuterna, och målvakten kastade bollen över sidlinjen. Då var måttet  rågat för de grönvita; ”inte igen, aldrig att de ska få förstöra våra chanser att kvittera”. Vid inkastet, som sedermera ledde till målet, verkar det som om Häckenspelarna utsåg Hamad till syndabock. Den hord av Häckenspelare som attackerade Hamad, blev åtföljd av… jajamensan… den stackars, nyss för skada utgångne, Juhani Ojala. Hans plågor och smärta i låret var som bortglömda. Som om han blivit föremål för ett gudomligt ingripande. Som lök på laxen, hade han väl inte ens tillstånd att beträda planen?!

Allt detta vet vi, allt detta såg vi, allt detta hörde vi… Det vi även hörde var Cmores kommentator Anders Andersson säga ”Fy fan, vad dåligt” efter kvitteringsmålet. Inte en gång, utan två gånger. Att som kommentator och före detta fotbollsspelare inte kunna se helheten (Häckens vidriga tidsfördriv, där kulmen nåddes vid Yasins snigellångsamma uttåg i den 69:e matchminuten), utan att endast koncentrera sig på ett, förvisso kontroversiellt, beslut, är beklämmande. Amatörmässigt, helt enkelt. Skämmes ta mig fan, Anders och ni andra som med ryggmärgen, basunerar ut ”osportsligt” i sociala medier utan att ens kunna sätta Bajens agerande i ett större sammanhang, d.v.s sett matchen. 

Det som övergår mitt förstånd är hur man i detta fall kan tala om att Hammarby bröt mot några s.k. fairplay-regler. De enda som bröt mot dessa var spelarna i Häcken. Man kan verkligen konstatera att det är stor rabalder kring att Hammarby bröt mot oskrivna regler, samtidigt som ingen (vågar) uttala sig om att Häcken gång efter annan bröt mot skrivna regler.

Därtill, är det verkligen okej att spelare tar strupgrepp, utdelar hårda knuffar och säger nedsättande ord till en spelare på en fotbollsplan? Alla kan med största tydlighet se vad som händer efter Hammarbys kvitteringsmål. Det verkligen upprörande är, återigen, Häckenspelarnas dåliga uppförande före kvitteringen och efter densamma. Att Häcken dessutom är arrangör till en av världens största ungdomsturneringar, där budskapet FairPlay är centralt, gör det hela än mer intressant. FairPlay för ungdomarna, ”unFairPlay” för de vuxna…

Som Sveriges mest publikstarka klubb, där engagemanget kring denna fråga är oerhört stort, hoppas jag innerligt att Hammarby tar chansen att flytta fokus från vårt agerande till Häckens vidriga maskande och beteende efter kvitteringsmålet. Det är bäst att smida medan järnet är varmt, nu har vi verkligen chansen att framföra vad vi tycker. Det är ett enormt eko i Fotbollssverige efter händelsen. Jag hoppas verkligen att ansvariga inom Hammarby tar upp detta, och avkräver förbundet en förklaring, alternativt lämnar in en protest, till hur man kan välja att fokusera på Hammarbys, och inte Häckens, uppförande under matchen. 

Därtill är min förhoppning att Hammarby på något sätt upprättar en skrivelse kring ”domarcoachen” Peter Fröjdfeldts uttalande om att ”Fairplay dog i söndags” (om nu inte citaten är tagna ur sitt sammanhang). Att som ”domarcoach” säga att det är begripligt att Häckenspelarna är upprörda efter sättet på vilket målet tillkom, och därmed, indirekt, stöder de svartgulas agerande är… patetiskt.


Att Fröjdfeldt dessutom inte verkar ha koll på SvFFs riktlinjer för domare och assisterande domare, är än mer beklämmande. Där står följande att läsa:

HANTERING AV SKADADE SPELARE
Spelreglerna är tydliga att domaren endast ska stoppa spelet om en spelare är allvarligt skadad och att spelaren inte bör behandlas på spelplanen. Domaren bör ta hela ansvaret för att stoppa matchen och spelare bör inte uppmuntras att sätta bollen ur spel. Spelare som gör så bör inte förvänta sig att bollen returneras till dem av sina motståndare när spelet återupptas […]”

Japp, så står det…


Alltså, till knäckfrågan, vad är egentligen det största problemet inom fotbollen; att ett lag tröttnar på en maskande och fuskande motståndare och väljer att ”stjäla” inkastet ELLER att lag i ledning ständigt maskar, fuskar till sig fördelar och därmed förstör spelet för motståndare, publik samt TV-tittare? Svara på det, representanter i Svenska Fotbollförbundet, ryggmärgsreflexagerande journalister samt ni vilseledande, impulsiva TV-kommentatorer. Mitt råd till er blir: Se helheten i spelet, fokusera inte på detaljer!  

Avslutningsvis är det därför en ren fröjd att höra intervjun med Jiloan Hamad samt presskonferensen med Jacob Michelsen, där båda är väldigt tydliga med att poängtera det osportsliga beteendet från Häckenspelarna efter matchminut 57. Hamad stod upp för sig själv, Michelsen stod upp för… ja just det, FairPlay!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar