lördag 13 augusti 2016

Tagga till, alla bajare!

Hammarby befinner sig i en sportsligt prekär situation. Trots de två raka segrarna mot Gefle och Kalmar FF, så var vi nog många som önskade att vårt grönvita lag skulle parkera högre upp i tabellen efter 17 spelade omgångar. Risken att vi efter trettio spelade matcher hamnar på kvalplats är överhängande, och det är många av oss lidelsefulla supportrar som har svårigheter med nattsömnen; i synnerhet natten före och efter match. Jag sällar mig till den sömnlösa skaran. 

Kring den sportsliga misären har det stötts och blötts i diverse fora, och man har ömsom klagat på Nanne, ömsom på Jingan för de uteblivna resultaten. I svåra tider är det lätt hänt att man letar efter  syndabockar för de bristfälliga resultaten. Är det inte Nannes spelidé eller uttalanden som har fått klä skott för kritiken, så är det Jingans ”bristande förmåga” att ro hem klasspelare till vårt lag. Just irritationen kring Nannes agerande är mångfaldigt hos många supportrar. Jag räknar upp ett antal punkter som dominerat (det finns givetvis fler punkter): 

  • Felaktiga laguttagningar. Bl.a. vänsterbacksproblematiken i våras samt 4-2-3-1-systemet
  • Dåligt anpassat spelsystem till befintliga spelarmaterial. Värvningarna ej ”manualanpassade”
  • Misslyckade värvningar (här får givetvis Jingan mest kritik)
  • Konstiga uttalanden på presskonferenser. ”Process”, ”långsiktighet”, ”bristande spelarmaterial”
  • Viljan att ”utveckla” svensk fotboll, och då använda Hammarby som försökskanin
  • Obefintlig motivering/återkoppling till petade spelare. 
  • En ovilja att placera våra ”talanger” i startelvan. Lidberg och Dulle har inte fått chansen
  • Ett tappat omklädningsrum, där det råder total anarki

Alla är naturligtvis inte rörande överens om alla dessa komponenter, men flertalet supportrar hakar i alla fall upp sig på någon av nämnda brister. Nanne är med sitt surmulna och lätt ”flummiga” sätt en enkel måltavla för supportrar; i synnerhet i tider av motgång. Att han därtill, enligt många, saknar självkritik, får många att ”go bananas”.

Men den kritik som riktas mot Hammarby stannar inte vid dessa två herrar, utan under de senaste veckorna har även målvaktstränaren Mille, Kindlund, Friberg och till viss del Pablo fått sin beskärda släng av sleven. Det uttrycks till och med glädje över att Sverige besegrade USA i OS-kvartfinalen; av den enkla anledningen att ”Mille får stanna ytterligare en vecka i Rio”. Mycket fokus på ledarpositionerna, d.v.s. aktörerna utanför fotbollsplanen.

Därför finner jag med glädje en annan, till synes glömd, vinkling som belyser vårt problem kring Hammarbys svaga resultat i bloggen ”Kritaen5a” från den 10:e augusti https://kritaen5a.wordpress.com . Deras intressanta inlägg belyser en annan aspekt. Jag anser inlägget vara ganska insiktsfull och reflekterande, mycket tack vare den stundom raljanta tonen. Stora delar av artikeln tar upp spelarnas ansvar i den uppkomna situationen, och menar att några av dem saknar professionalitet när det gäller att följa givna direktiv från tränarbänken samt gnäll hos media vid utebliven speltid. Intressant att notera är att sedan hackkycklingen Måns slutade har nästan kritik mot spelarna upphört och det förvånar mig faktiskt en smula (givetvis får Filip och Khalili fortfarande skit). Kritiken har nästan konstant riktats mot Nanne, trots att det är enskilda misstag som i framför allt matcherna mot Häcken och Falkenberg, som legat bakom sju insläppta mål. Jag tycker att spelarna har kommit alldeles för lindrigt undan i kritiken av prestationen. Jag vill emellertid betona att jag är starkt emot häxjakt på enskilda spelare. Men, de elva spelarna som startar samt de som är placerade på bänken har ett gigantiskt ansvar för hur laget presterar.

Andra aktörer som har ett stort ansvar i debatten och sammanhållningen kring Hammarby är före detta (petade) spelare i Hammarby. Jag har på flertalet sociala medier sett gamla ”profiler” uttala sig på ett sådant sätt som inte är positivt för klubben. Jag är inte ute efter att, likt några länders ledare, beskära yttrande- och tryckfriheten för befolkningen, men många uttalanden leder i många fall till att så split i vår kära förening. Återigen, givetvis har man rätt att uttala sig, men som före detta spelare anser jag mig att man har ett extra stort ansvar för det som sägs  och yttras. I synnerhet i dessa internettider, där budskap sprids med en oerhörd hastighet och räckvidd.

I torsdags hade vi ett årsmöte i torsdags med 198 besökare, där åsikter fick luftas (tack Årstakexen för liverapporteringen). De åsikter som framförs på ett årsmöte, är givetvis (lyckligtvis?) inte identiska med dem som formuleras på ett forum, men det är ändå en stor möjlighet för massan att få ventilera sin gnagande oro över tingens ordning. Att man inte har tid med att höra allas synpunkter är en annan femma. Jag anser att man helt enkelt får koncentrera sig på att göra en utvärdering efter säsongen. 

Men… nu har datumet för årsmötet passerat, och Jingan, Kindlund och övriga inblandade har fått säga sitt…

Så därför är det dags att vi under de sista 13 omgångarna slutar upp med att kasta skit åt höger och vänster och sluter oss samman och stöttar Hammarby. Det är det vi supportrar är överlägset bäst på. Klart bäst i Norden! Vi måste tillfälligt lägga kritiken åt sidan, och använda vår starka energi till att samlas kring vårt grönvita lag. Det är då vi kommer att uppnå bäst resultat. Låt inte ilskan styra, det är inte det vi behöver. Vi behöver en kraftsamling av positiv och stöttande energi kring laget! Så, please, alla som tänker fortsätta att spy galla kring allt och alla i sociala medier när resultaten inte riktigt går vår väg, tänk gärna efter ett par gånger innan ni publicerar er ilska. Låt inte ryggmärgen bestämma; vänta ett tag och låt hjärnan vara herren på täppan. Tänk på att din klubb behöver oss! Om vi sluter oss samman, slutar gnälla på allt och alla, så kommer detta att gå vägen. Stötta Hammarby! 

Jag hoppas innerligt att vi supportrar åter ska kunna få sova gott om nätterna. Jag önskar att min nattsömn inte ska störas av oro, utan att mina segersnarkningar i framtiden ska dåna över Söder, Årsta, Sköndal och Gullmarsplan. 


Forza Bajen!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar