måndag 24 mars 2014

Upprop mot våldet i samband med Hammarbys matcher!Efter sju träningsmatcher och tre cupditon, är det snart dags för bortapremiär i Södertälje. En bortapremiär som borde innebära en fest för alla grönvita supportrar. Dessvärre är jag inte alls säker på att denna match kommer att präglas av någon feststämning, utan jag fruktar att måndagen den sjunde april kommer att kantas av bråk och stök. Att gå på bortapremiär är bland det häftigaste man kan uppleva som hammarbysupporter, och jag skulle gärna gå på denna bortamatch. Jag måste emellertid erkänna att lusten till detta har fått sig en törn med tanke på de oroligheter som ägde rum i samband med vår bortamatch i Skåneland. Därtill var ju den senaste bortamatchen mot Assyriska inte heller så trevlig att besöka; vare sig före, under eller efter matchen. Jag vill med denna text mana till eftertanke hos samtliga supportrar inför bortapremiären. Vilken upplevelse är det som vi supportrar e-g-e-n-t-l-i-g-e-n vill ha före, under och efter matchen? Är det en upplevelse kopplad till ljudet av polissirener, hatfulla tillmälen till bortasupportrarna och till ljudet av hundskall? Eller önskar vi en fest, där vi klädda i grönt och vitt, kan marschera till och från arenan med en öl i handen och bara slappna av? Eftersom jag vet att några av våra supportrar inte har mycket till övers för AFF, är jag rädd att min hotfulla beskrivning ligger närmast till hands. Varför vissa av våra supportrar så starkt ogillar motståndarna och deras supportrar är för mig okänt.  Men deras hat ska inte få sätta prägel på stämningen i samband med matchen, och deras hat ska definitivt inte få ta bort vår stora kärlek till de grönvita.  

Jag understryker med all önskvärd tydlighet att detta inte är någon text som är riktad mot vare sig polis eller media, eftersom det ständigt skrivs spaltmeter om dessa på bloggar och dylikt. Ingen värdering i detta, tvärtom! Det är bra att polisens och medias agerande i samband med våra matcher granskas. Men, jag väljer att skifta fokus; detta är en text som tar sikte på oss som vecka ut och vecka in sammankopplas med Hammarbys matcher. Vi supportrar blir huvudfokus!

Med en dryg veckas distans till Malmö away, anser jag att det är dags för självrannsakan hos vissa mer våldsbenägna supportrar; nej, förresten, en STOR självrannsakan! Det framgår, med tydlighet att dessa individers primära mål under matchen inte är att stötta sin klubb. De är framför allt ute efter att skapa oordning på läktarna och i anslutning till dem. I synnerhet när det vankas stormatch, och de kan mäta sina krafter med något så när likasinnade män och pojkar. Det tråkiga i sammanhanget är att de saboterar otroligt mycket för min kära klubb, och jag vet min åsikt delas av många supportrar. Det är inte meningen att man ska behöva vara orolig varenda gång vi spelar bortamatch i en stad med fler än 100 000 invånare. Det finns inget självändamål att använda nävarna bara för att man kan. Enligt mig är det ingen godtagbar anledning att slåss av den enkla anledningen att man säger sig hata såväl motståndarfans som polisen. Allt för ofta känns det som att de våldsbenägna grupperingarna har en egen agenda, som inte är i närheten av att  sammanfalla med Hammarbys. Dessa personer är i mångt och mycket på plats för att få utlopp för sina aggressioner och önskemål att få visa upp sig! Dessvärre inser de inte att de skadar Hammarbys klubbmärke. Frågan är om de ens skulle bry sig om det; eller är de inte medvetna om konsekvenserna av sitt agerande?

I en uppsjö kommentarer kan man läsa om hur illa polisen betedde sig, att det var deras fel att allt urartade. För mig är det helt världsfrånvänt att alltid skylla på polisen. För de personer som följde vad som skrevs på diverse forum före Malmömatchen, är det tydligt att de slagsmål som ägde rum i Skåneland delvis var planerade. Givetvis hade polisen fått nys om den hotbild som förelåg. Att poliserna då går med taggarna utåt och förbereder sig på det värsta är inte så konstigt. Poliser i storstäder har tyvärr en tendens att, även utan hat och hets på forum, slå till för hårt mot oss. Att då hålla på med dylika tilltag, gör att vi ”vanliga” supportrar riskerar att råka illa ut om vi befinner oss på fel plats eller i fel sällskap. Jag försvarar absolut inte polisernas svinaktiga beteende mot vissa av oss supportrar, men om detta har redan skrivits. Jag lovar, jag blir väldigt upprörd över att se filmer och läsa om ögonvittnesskildringar där vissa poliser begått grova övertramp, det är inte okej någonstans. Dock, anledningen till att jag inte tar upp polisens beteende i så hög grad, är att jag vill rikta fokus på vårt eget beteende; kan det kanske vara så att det är en klick av de grönvita supporterföljet som provocerade fram den spända stämningen i Malmö? Enligt mina rapporter (från fem av varandra oberoende personer), så hade polisen i Malmö betett sig helt okej (jag syftar absolut inte på scenerna vid utsläppet efter matchen), och, till skillnad från bortamatchen mot Assyriska, låtit oss supportrar dricka öl lite varstans. Det är inget som man ska ta för givet. Om vi bara hade skött oss, skulle inget av det inträffade ha ägt rum. 

Jag är en s.k. normal supporter, som gillar att åka på bortamatch. Jag uppskattar sammanhanget med bortaresor; öldrickandet, pisspauserna, skämten, sammanhållningen, hänget med bekanta ansikten, skitsnacket med med- och motståndarsupportrar, skämten med landsortspoliser, mer öldrickande, ångesten inför stundande match, tankarna kring vilken startelva som är mest lämplig, funderingar kring vilka byten som behöver göras och analysen varför matchen gick som den gick! Underbara upplevelser, och jag vet att tiotusentals bajare är likadant funtade som jag. Vi vill inget hellre än att festa och ha skoj, och att Bajen i slutändan åker hem med tre poäng. Därför är det så oerhört frustrerande att det finns ett gäng som inget hellre vill än att förstöra för andra. Jag är trött på hetsandet, på hatet, på förmågan att hitta anledningar att slåss och kasta flaskor och bangers omkring sig. Det är dags för oss att visa att vi, som älskar Hammarby, inte accepterar dessa supportrars beteende

Eftersom det inte verkar finnas ett enda bajenrelaterat forum som tar bladet från munnen, vill jag helt enkelt framföra det enkla budskapet att det nu får räcka med oroligheter i samband med våra matcher. Jag är trött på skiten, lägg ner hetsen, lägg ner hoten, lägg ner den hatiska stämningen och lägg ner det onödiga sabotaget av tredje mans egendomar. Och, sluta att alltid hitta en orsak (läs polisen) att ställa till jävelskap. Vi alla, och detta tillsammans, måste hjälpas åt för att visa att det hatiska beteendet inte är okej. Det må låta töntigt, "mysbajen- och sitt-ner-i-båten-aktigt", men många av oss har faktiskt kids som vi gärna tar med oss på matcherna lite då och då. Återväxten, den återväxt som är livsnödvändigt för alla klubbar, är den bland knattar. Tillströmningen av nya, supportrar (gammal som ung)  kompliceras dessvärre om vi inte får bukt med våra problem. I slutändan kan de ekonomiska konsekvenserna bli förödande för vår klubb! Redan nu betalar Hammarby orimliga summor i böter varje år (ja, jag gillar bengaler), och med de bötesbelopp som tilldelas oss, skulle vi istället kunna göra vettiga saker. Som att köpa en ny ”jag-gillar-att-springa-norrman”...

En sak som var avgörande för att lägga ner tid och möda på att skriva allt detta är faktiskt relaterat till en match som ägde rum dagen efter Malmö away, nämligen bandyfinalen. Jag hade långt i förväg köpt biljetter till mig och min son, för att förhoppningsvis se Bajen. Nu blev det inte så, men vi valde att se matchen ändå. Hur som helst, på pendeltåget dit var det någon i mitt sällskap som sa något i stil med "det finns i alla fall något positivt med att det är två landsortslag som möts, och det är att slippa delar av den våldsamma fotbollspubliken". Han fick medhåll av några, för oss okända, människor, och i detta ögonblick slog det mig att jag, eftersom jag hade barnet med mig, delade hans åsikt. Om än för bara någon sekund... Så fort det vankas stormatcher, ska mobben fram!  

Jag menar, om det vill sig riktigt illa, så som nyligen skedde i hockeyderbyt, är det inte omöjligt att Göteborgs- och Malmölagen bestämmer sig för att de inte vill ta emot några stockholmssupportrar över huvud taget. Vi skulle således kunna fråntas vår givna rätt att stötta vårt lag i landets näst och tredje största stad. Är det verkligen så vi vill ha det? Önskar vi att ett fåtal individer ska förstöra våra möjligheter att se Hammarby när vi vill?

Bajen är till för oss alla! Jag vill att vi ser framåt med eftertanke! Låt 2014 bli det år som vi återigen färgar läktarna gröna och vita, där vi fyller läktarna med sång och där vi röjer runt med värdighet. Låt oss slippa alla incidenter som är förknippade med hot eller våld. Tillsammans kan vi kämpa för att uppnå det målet!

Mot Allsvenskan 2015! 

22 kommentarer:

 1. Din världsfrånvända beskrivning av relationerna mellan våra och assyriskas supportrar sätter standarden för resterande text, som även den håller låg nivå och tyvärr saknar verklighetsförankring. Jag skulle kunna hålla en längre utläggning men då det här rör sig om rena faktafel och inte något som är värt att diskutera så ägnar jag den här kommentaren åt att helt enkelt rätta de grövsta faktafelen i blogginlägget.

  "För de personer som följde vad som skrevs på diverse forum före Malmömatchen, är det tydligt att de slagsmål som ägde rum i Skåneland delvis var planerade."
  Det här är helt absurt skrivet. Skriver du något så pass kontroversiellt så får du vara beredd att backa upp det med något. Vilket du såklart inte kan göra eftersom det är påhittat.

  "Om vi bara hade skött oss, skulle inget av det inträffade ha ägt rum."
  Intressant kausalsamband. Helt orimligt och felaktigt även det. Fräscht att skuldbelägga brottsoffren också. Verkligen. Ska du inte dra den om våldtäktsoffer som får skylla sig själva för att de har för kort kjol?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  2. Ja. Det stämmer att vi sjunger ramsor mot assyriska. Men det finns inga hatkänslor. Inte från aktivt håll. Assyriska är helt ointressant, som bp ungefär.

   Stöket i malmö var inte planerat. Det är helt irrelevant vad som skrivs på forum eller vad du fått höra, hade det varit planerat så hade såna uppgifter inte cirkulerat. Och det är ju ändå inte så att svenska fans-mupparna som har något att säga till om.

   Jag förstår andemeningen med i inlägget. Det är bra att nyansera. Men du börjar i fel ände. Det politiska etablissemanget har utnyttjat de grova överdrifter och lögner som cirkulerat i media gällande idrottsrelaterat våld för att stifta rättsosäkra och oproportionerliga lagar. Media beskriver inte ens det utbredda våldet mot supportrar. Men ändå är det våra interna diskussioner som ska nyanseras? Galet prioriterat skulle jag säga...

   Radera
  3. Hej! Tack för ditt svar! Jag uppskattar att du tog dig tid att besvara min, enligt dig, tokiga text. Jag respekterar din åsikt!

   Förstår inte riktigt vad du menar inledningsvis när du talar om vår relation till Assyriskas supportrar, förutom att jag vet att vi inte är bästa vänner; även före våra värvningar av deras spelare. "Fy fan för Assyriska", brukar det ju skanderas.

   Av det som jag läst på forum samt de kontakter med personer som är väl insatta i Bajens supportrar, drog jag slutsatsen att det skulle ställas till med bråk. Huruvida det var "delvis planlagt", tycker jag beskriver det hela bra. Jag menar inte att de som ställde till trubbel planerat det lika noga som när soldater planerar inför ett slag. Jag kanske använder ordet "tydligt" i den mening du citerar lite felaktigt (kraftigt uttryckt).

   Beträffande det sista, kausaliteten, så hävdar jag ändå att om det inte hade slängts bangers och flaskor mot polisen och tredje man, så skulle polisen inte ha behövt ingripa. Här har jag sett filmer samt hört ögonvittnesskildringar från ett tjugotal som var på plats.

   Poängen med min text var, trots mina s.k. "felaktigheter", är att vi själva måste ställa oss frågan hur vi vill ha det i samband med våra matcher. Genom att funderar kring vår egen roll kring matcher, tror jag att det kan bli bättre. Naturligtvis ska vi fortsätta att granska media och polisens agerande när de agerar på ett sätt som påverkar oss själva. Jag tror på dialog, och därför skriker jag inte på att folk ska slängas ut från oss. Det är bättre att det, som nu tydligen ska ske, ledande representanter från de olika grupperna tillsammans med vår SLO pratar igenom vilka förväntningar vi har på varandra. Att vissa vill slåss, är helt okej, så länge som de håller sig borta från läktarna och inte påverkar vår förening negativt.

   Som sagt, tack för det du skrev, så ser vi till att avancemanget är klart redan i september!

   Radera
 2. Mycket bra skrivet! Var själv i Malmö. Så mycket onödigt hetsande. För att våra supportrar ska få någon trovärdighet i klagomålen mot polisen(vilka i sig är helt rätt, polisen begår många fel), så måste vi börja rannsaka oss själva.
  Det är så mycket saker som man bara vill ha bort från bortamatcherna i storstäderna (bangers, allmän ohyfs med mera)
  .
  Detta borde BF och andra oxå försöka stoppa.

  jaja, kommer nog gå på de flesta bortamatcher i alla fall, så vi ses nog iår.

  SvaraRadera
 3. Förutom det självklara antagandet om kommande bortapremiären så är det en bra text! Våldet som direkt kopplas till Bajen måste bort! Att i skydd av den stora massan sabotera och gömma sig på bekostnad av supportrar som inte vill bruka våld är ynkligt. Bengaler, hets och "hat" måste kunna förekomma utan att vissa ska balla ur totalt och ge våldskåta snutar en anledning att sätta hårt mot hårt. Mot snuten vinner man tyvärr inte så ge fan i att ge dem anledning att vinna. För ett trevligare hat! Forza Bajen!

  SvaraRadera
 4. Bra text Fredrik !
  För bajen, framåt !

  SvaraRadera
 5. Väl skrivet!!

  SvaraRadera
 6. Står bakom varenda ord. Mycket bra skrivet!

  PS. Svagt av mig att skriva detta anonymt, men jag känner att jag inte vill att mitt namn förknippas med "huliganartiklar", trots att jag är en timid kat-a supporter.

  SvaraRadera
 7. Helt rätt! Bra att någon vågar stå upp och säga ifrån!

  SvaraRadera
 8. På 90-talet när man åkte på bortamatcher så välkomnades vi i Bajen av polisen och de tyckte att det var skitkul när Bajare kom till stan för vi sjöng och var glada hejade på Bajen oavsett resultat. Inga slagsmål inga problem med polisen.
  Längtar tillbaks till den tiden och för att nå dit måste lirare med annan agenda förpassas från Bajen Fans.
  Så helt rätt skrivet bort med packet som förstör!

  SvaraRadera
  Svar
  1. På landsorten har vi alltid blivit väl mottagna och blir det även idag. Att vi skulle ha blivit väl mottagna i Göteborg och Malmö på 90-talet är en är en skönmålad bild. Det var stök och bråk på dessa orter även på 90-talet. Den största skillnaden är väl snarare att fokus har skiftat från bråk mellan supportar till bråk mot polisen. Anledningen till detta är att polisen har blivit effektivare i att gå emellan och hitta bråken än vad de var då. Nu kommer polisen emellan och går in mycket aggressivare än förut. Därav ser du den utvecklingen vi har idag.

   Radera
 9. Herregud, du får det att framstå att allting som händer när det stökar kring oss är vårat fel, att snuten väljer att tömma några pepparsprejsflaskor när det är motvind och 20 m/s framför en stor läktare är vårat fel.

  Absolut kan vissa behöva kolla sig i spegeln och komma fram till om det är värt att göra vissa saker, men kom inte och med den där attityden ''Polisen gör bara sitt jobb, inget hade hänt om ni stått stilla där och hejat glatt på erat lag''

  Citerar även första kommentaren som jag tycker förklarar din text väldigt bra: "Om vi bara hade skött oss, skulle inget av det inträffade ha ägt rum."
  Intressant kausalsamband. Helt orimligt och felaktigt även det. Fräscht att skuldbelägga brottsoffren också. Verkligen. Ska du inte dra den om våldtäktsoffer som får skylla sig själva för att de har för kort kjol?

  SvaraRadera
 10. Klurigt sånt här, det finns så många sätt att se på olika skeenden och händelser och givetvis hur de utvecklas och inte minst uppkommer.
  Intressant är också de här muskelmätningarna mellan supportergrupper och ordningsmakten.
  Man kan välja att vara offensiv ELLER defensiv. Ordningsmakten bör ha (SKA ha) kompetensen att bedöma vad och hur man ska genomföra sitt jobb i enlighet med sitt uppdrag. Man kan förmodligen diskutera det här i oändlighet och det är lätt att säga att "det hade hänt" eller "det hade inte hänt" om... det är rätt dålig retorik tycker jag. För då går man både händelser i förväg och förutsätter ett skeende som bara blir hypoteser blandat med teorier. Givet är att vi inte vet vad som hänt eller inte hänt om det agerats annorlunda, bara att det förmodligen även blivit annorlunda, därmed inte sagt att det skulle bli till det bättre eller sämre, men oddsen kanske skulle väga över åt endera hållet.

  Men jag gillar att väcka det slitna gamla ordet eftertänksamhet och uttrycket sunt förnuft.
  Hur vill vi uppleva matcher, kanske i synnerhet bortamatcher, där allt blir så intensivt på ett annat sätt än hemmamatcher?
  Frågor med en massa olika svar och jag tycker flera har satt tummen på det kanske viktigaste, det som skadar Bajen är inte bra i generella termer. Men att det kanske blir lite kantstötning ibland måste man kanske räkna med i en så pass dynamisk blandning av folk som Bajens publik är.

  Ett bra 2014 vad är det? Går det att tillgodose alla? Kan alla vara nöjda? Jag tror inte det...

  SvaraRadera
 11. Vore roligt att se den här texten på Bajen Fans hemsida, med det lär nog aldrig hända......

  SvaraRadera
 12. Det här var nog det mest patetiska jag läst på länge.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej! Även om vi inte är överens, så vill jag i alla fall tacka för att du tog dig tid att läsa. Jag önskar att det blir mindre stök i samband med våra matcher, och jag valde frivilligt att fokusera på den del som vi kan påverka, d.v.s. oss själva. Polis och media gör mycket fel, och det har många här redan tagit upp, så därför vill jag skifta fokus. Jag är mycket för röj, sång, bira och bengaler, men gillar inte när det blir för mycket stök. Hoppas vi ses på söndag!

   Radera
 13. Bra skrivet! Det är så typiskt att alla som kommer med en positiv målbild för utvecklingen av vår läktarkultur blir avfärdade med diverse tillmälen såsom "mys-bajare" och "pk-maffian" från folk som ser sig som mer "äkta". Det är ju en så grymt bra stämning på våra flesta matcher, men då och då märker man av minoriteten som snarare verkar sträva vi ska apa efter en polsk ultras- och huligankultur. Vad ska vi med det till? Mer fest, röj och inlevelse på läktarn är ju grymt. Gärna mer bengaler och rök för min del. Men att skapa så mycket kaos som möjligt, att vandalisera på bortaresor, kasta bangers m.m. är fan inte förenligt med Bajen. Det är en liten grupps särintresse som tyvärr motarbetar Bajens möjligheter att vara nummer 1 på läktaren och på bortamatcher. Det är dags att tydligare visa dessa grupper att vi inte accepterar vad som helst bara för att vi lever för samma lag. Reagera på bangers och förstörelse, och flytta er från delar av läktaren om folk börjar missköta sig, Det är viktigt att vara enade, men med vissa falangers agendor så riskerar vi att enade gå över stupet. Problemen gäller dels huliganer, men också de av våra ultras som ser för mycket till andra lags ultras-kaos på Ultras World istället för att fortsätta utveckla vad som är Bajen på läktaren. Tifo-inspiration är en sak, men att också haka på andras atmosfär ser jag ingen nytta av. Överlag gör vår ultras och resten av publiken strålande insatser för Hammarby, men det är viktigt att vi tänker på vart vi vill vara på väg.

  SvaraRadera
 14. Bra skrivet. Jag tror att buset som mognat ur huliganluvan och gått vidare har mycket att bidra med här. Det är så lätt att skrika på att skiten ska bort och portförbjudas osv men många som beter sig som skit på matcherna är inga djur. Bara lite vilsna gossar som letar kickar och tyvärr hittat sin plattform till det i och omkring Bajen. Vi är så många som inte vill ha skit på läktarna och omkring arenorna att det måste gå att påverka. Jag själv har fått bort en polare till min son i 20-års åldern från att hålla på och svina på matcherna genom att snacka lite om saken över en fika och erbjudit honom att gå med mig och vårat gäng i stället. Det tog förstås ett litet tag men nu är han med oss. Det slår jag mig på bröstet för. Kan jag påverka så kan alla. Vara lite vuxen är ofta det som krävs.

  SvaraRadera
 15. Mycket bra skrivet. Var på en bortamatch mot Kalmar för några år sedan. Då jag var där på semester och inte hade riktig koll så hamnade jag precis bredvid Kalmarklacken. Hade matchtröjan på mig och i halvtid så fick man ju trängas med Kalmarfansen, men det var bara glada tillrop och en del pikar. Ingen hotfull stämning alls. Det är så det skall vara på fotboll!

  När jag först såg den video som visats mest från hur polisen betedde sig så tyckte jag också att deras beteende var mycket märkligt, men sedan fick jag se en längre sekvens om vad som även händer innan och då är det larvigt och ta upp detta med våldtäktsoffret som en nämnde tidigare i kommentatorsfältet. Polisen höll sig tålmodiga ganska länge, trots en rad provokationer, men sedan när ett bord kastades så stormade dem och då blev även oskyldiga drabbade och det är ju djupt beklagligt och där måste både polisen och vi själva se över hur detta skall förbättras framöver. Sedan att vi har en lagstiftning som är helt tandlös, men som också riskerar att bli alltför hård och vi får en läktarkultur som vi inte alls vill ha. För varje sådan här incident kommer vi att komma närmare en sådan verklighet!

  SvaraRadera
  Svar
  1. ja, det där är ju en rimlig slutsats (ang. polisens agerande) att dra om man går efter youtube. personligen tycker jag att en ska hålla sig till verkligheten

   Radera
 16. Har följt Bajen på nära håll sedan tidigt 70-tal och står ofta i klacken på bortamatcher. Så även nu senast i Malmö. Kan inte nog poängtera hur mycket jag som polis skäms över hur delar av poliskåren behandlade oss i Malmö och hur vi även blivit behandlade på andra platser. Faktum kvarstår dock: det är inte polisens fel att stöket uppstår. Våld, bangers och kastade glasflaskor är ett destruktivt beteende som vi måste få bort från allt vad Bajen heter.
  Visst att mötas av våld föder bara ytterligare våld men som sagt det är valda delar ur våra egna led som startar det hela.
  Det är därför dags för ett rejält krafttag och ett större upprop mot allt detta, upp med diskussionen bå våra egna bord! Därför ett stort tack för att du tagit upp det som många av oss känner.

  SvaraRadera