fredag 7 mars 2014

Dagens träningsrapport...

Idag fick Hammarby IF och Årsta IP besök av tre lärare och 14 elever från Söderbymalmsskolan. Då vi har elevens valvecka på skolan, och ett ganska stort antal har valt idrott, fick dryga dussinet chansen att beskåda hur en riktigt professionell fotbollsträning går till. Samtliga elever spelar fotboll, både i skolan och på fritiden. Eleverna hade även fått ett antal frågeställningar att besvara under träningens gång, nämligen "Beskriv övningen", "Vad är syftet med övningen?", "Jämför träningen med er egen träning. Vad finns det för skillnader och likheter?", "Hur ser rollfördelningen ut mellan tränarna? Vem gör vad?" "Är det några som tränar extra?"

En av de ansvariga för fotbollsakademien, Mikael Favre, bistod med lite anteckningar från träningen. Med våra kloka huvuden ihopslagna kom vi väl ungefär fram till följande:


Laget inledde med uppvärmningsövningar där de först joggade runt, för att sedan springa lite med höga knän. Inget anmärkningsvärt, alltså.

Övning 1
De körde en s.k. Ajaxtriangel, där spelarna var utplacerade på tre olika ställen, och syftet var att de skulle passa bollen sinsemellan i ett så högt tempo som möjligt. De körde övningen med ett, två alternativt tre tillslag. Den som fick två tillslag på sig, skulle snabbt ta emot bollen och vidarebefordra den. "Tre-touch-killen", skulle först ta emot bollen, sedan, med hjälp av insidan eller utsidan av foten, förflytta bollen i sidled, för att avslutningsvis passa bollen vidare till killen som på ett tillslag slog den vidare. Målet var givetvis ett högt passningstempo, med hög precision i passningarna. Spelarna skulle se till att vara väl förberedda innan bollen kom till dem, stort fokus på uppgiften, med andra ord. Min personliga åsikt var att spelarna ibland slarvade med tillslaget, så att bollen tog för lång tid på sig från spelare a till b.

Övning 2
Detta var en kombinerad passnings- och omställningsövning. Spelarantalet i övningen hade ökat till fem, och de skulle, med hjälp av olika antal touch, ta sig fram i en rektangulär yta, för att slutligen få bollen i djupet av den sista spelaren. Denna övning kompletterades sedermera med att bollmottagaren, den "aktive" i övningen, skulle driva bollen framåt i cirka 10 meter i maxfart. Som ni ser på bilderna, fanns ett ganska stort antal juniorer med i övningen, och, glädjande eller skrämmande nog, så var det gruppen med de yngre spelarna som hade ett klart högre tempo än "gamlingarna". Carlos var väldigt intensiv i sin peptalk, och spelarna fick inte en lugn stund; det var hela tiden "tempo, tempo, inget slarv i passningarna, slappna inte av, etc." Positivt med en så engagerad andretränare; det är viktigt att spelarna hela tiden uppmärksammas på att inte falla in i ett "tabell-placering-fem-i Superettan-tempo"!

Övning 3
Spel 10 mot 9, där det anfallande laget dels skulle träna på att spela mot ett lågt stående försvar, dels  träna på snabb återerövring av "lädret" vid bolltapp. Vissa sekvenser innehöll inslag av god kvalitet, framför allt var det, i vissa fall, återerövringsspelet som imponerande. Man behöver inte vara Einstein för att förstå vilka möjligheter som uppstår vid en återerövring av bollen i motståndarens straffområde, jämfört med att ta bollen på egen planhalva. Det bollförande laget hade ibland svårt att få till det, tempot var emellanåt för lågt, vilket ledde till att det försvarande laget hann formera sina styrkor. Därtill kunde tempot också vara för högt, vilket utmynnade i att felprocenten i passningarna blev för hög. Victor Nordin gjorde ett ganska piggt intryck, och det vore kul att se honom i en central roll nu när Johan är avstängd. Det lutar i och för sig mot att det blir Erik (om han hinner bli kvitt sin sjukdom) som placeras tillsammans med Nahir i den "defensiva tvåan". En annan spelare som saknades var Stefan Batan, men det är ingen fara med honom.

Övning 4
Överlappning och avslut i vinkel. Två spelare anföll mot ett imaginärt försvar i form av två "spjut" inslagna i marken. Den ena spelaren gick mot de två "backarna" och släppte sedan bollen i rätt ögonblick till en, från vänster kommande, överlappande spelare, som från kanten gick på direktavslut mot målvakten. Ni ser tydligt hur övningen såg ut på bilderna.


Efter träningen tog sig framför allt Kennedy tid att prata med mina elever, och han berättade vad som krävs för att bli en bra fotbollsspelare. Därtill var hans anekdoter om sin proffskarriär och vissa spelare mycket uppskattade bland ungdomarna. Nahir ställde upp och tränade lite skott med några andra av eleverna. De tyckte att han sköt "läskigt hårt". Även Johannes och Tim berättade vad som krävdes för att bli en bra målvakt. Att få uppleva en träning live var en stor upplevelse för eleverna, och även om de kanske inte följde varenda rörelse eller spark i minsta detalj, så var snacket med spelarna efter träningen mycket uppskattat. Även de elever som hävdade att de hejar på ett annat lag, blev nog imponerade av, framför allt, det som Kennedy hade att berätta.

Beträffande träningen imorgon, så har jag inte hört något, men eftersom de var lediga igår, så verkar Årsta kl. 10.30 rimligt. Jag vet dock inte, utan jag spekulerar endast. Jag återkommer OM jag får reda på något.

Edit: Fick precis mess från en spelare, som sa att tiden är 15.00 imorgon på Årsta. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar