söndag 2 mars 2014

Dagens träning...


Söndagsträning och hyfsat mycket folk, runt 30 personer var vi nog allt som allt. Denna gång hade jag sällskap av min svåger Fredrik samt min äldste son; den senare ägnade träningen åt att... spela fotboll! Detta i sällskap med två yngre killar. 

Vi kom mitt i en passningsövning, där de körde snabba passningar i grupper om tre. Carlos var hela tiden på spelarna om att hålla ett högt tempo; så fort de inte gjorde det, var vår andretränare där och pushade dem. 

Övning 2
Den andra övningen var också den en passningsövning, dock med fler inblandade i varje grupp. Inledningsvis handlade det om att förflytta bollen mellan fem spelare, varav en i taget var i snabb rörelse. Bollförande spelare väggade sig fram, och avslutade med att slå en lite längre passning till en medspelare i andra änden av den 30 meter långa banan. Ni som var på Nannes föreläsning gick väl med ordet ”tempo, tempo, tempo” ringande i öronen, och det är tydligt att det är Hammarbys nya filosofi. Carlos var hela tiden på spelarna om att effektivisera sekvenserna, antal touch maximerades till två, och de grönvitas snabbhet med passningsfötterna granskades noga av Carlos, så att mellanrummet mellan touchen(!) inte blev för långt. I pauserna ville Carlos att utespelarna skulle vara ännu snabbare i vändningarna, så att det hela skulle gå fortare. Ni fattar nog...

Övning 3
Denna övning var en förädling av den andra, även här skulle det passas i hög fart, dock med den lilla ändringen att bollen nu även skulle slås i djupet mot en snabbt (nåja) springande spelare. Pass, pass, pass och sedan en boll i djupled. Enligt mig, så skulle djupledslöpningarna ha kunnat gå ännu snabbare och passarna skulle ha kunnat slås längre framför de löpande spelarna. Här gäller det att komma överens, så att alla vet vad som gäller i passnings- och djupledsspelet. Forwards ska ge järnet, och passningarna ska slås hyfsat hårt och långt framför den löpande spelaren. Ju mer man lär känna varandra, desto mer självklart blir spelarnas agerande. 

Övning 4
Här spelades det åtta mot åtta i högt tempo, ibland alldeles för högt. Planen var cirka 20-30 meter kortare än normalt, vilket gjorde att spelarna kom närmare varandra, och närkamperna blev betydligt mer intensiva. En stor skillnad mot tidigare år är det aggressiva presspelet, det bolltappande laget var väldigt ivrigt att snabbt ta tillbaka bollen. Och dessa fick erfara, att motståndarna ville återerövra bollen lika snabbt; de som nyss återerövrat bollen, blev snabbt av med den igen. Emellanåt var felpassningarna vanligare än de som kom till rätt adress. Vid några tillfällen tog sig spelarna runt på kanterna, men inläggen saknade den nödvändiga kvalitén. Mycket av den höga felprocenten i passningarna, beror givetvis på det höga tempot, och som Nanne sa under träffen, gäller det att hela tiden träna som man vill spela match. Nanne pausade övningen var femte minut, ibland lite oftare om det var något som han ville korrigera. 

Det var första gången som jag såg Stefan Batan ”in action” på en träning, och det är inte utan att man kan dra tydliga paralleller med vår landslagsback från EM 2004. Stefan är oerhört löpstark och tuff i kropen. Rennie såg pigg ut, men avslutade allt som oftast själv ur lite sämre lägen, vilket skapade en viss irritation hos hans medspelare. Jag vet inte vilken policy Nanne/Mats har beträffande avslöjandet av vilka spelare som spelade var, och därför skriver jag inte hur laget formerades. 

Övning 5
Slutligen spelades det en annan typ av tvåmålsspel; tre mot tre på en mycket liten yta. Här var Nanne tvungen att bryta efter 30 sekunder med kommentaren ”i fotboll är det tillåtet att tackla”. Spelarna tog efter, och ju fler småmatcher som spelades, desto mer intenvivt blev det i närkamperna. Även om det kan ta emot att tackla sina lagkamrater (kanske rädda att skapa dålig stämning eller skada varandra), så är det viktigt att det hela blir så matchlikt som möjligt. Givetvis ska man inte vara vårdslös, men att skava lite, hålla i armarna och knuffas, borde vara naturliga ingredienser i tvåmålsspel, även om vissa kan bli lite griniga av att drabbas av dylika tilltag av ens ”kompisar”. Tempot, känns ordet igen(?!), var återigen väldigt högt och det gick ut över spelkvalitén. Många bollbyten, om man säger så... Nanne sa under föreläsningen att laget tappat i tempo med anledning av Cyperns dåliga planer (”aldrig mera Cypern”?), och det framgick med största tydlighet att denna träning handlade om att komma ikapp tempomässigt. Övrigt 1: Kul att se att Årstas gräsmatta är så grön. Detta trots årstiden ;) Mats och Nanne är väldigt intensiva i sina påtryckningar om att värmen ska in till hösten. Frågan är bara hur uppvärmningen ska ske...

Övrigt 2: Fick mig en kort pratstund med Nanne, och jag passade på att fråga honom om plan B om presspelet inte fungerar av olika anledningar (laget blir för långt eller att några av spelarna inte orkar), och då sa han att laget då måste bli mer kompakt och backa hem lite mer. Svårigheten att nå fram med budskapet om taktikförändring, ökar betydelsen av förekomsten av informella ledare på plan, som, om några spelare inte orkar fysiskt, förmedlar taktikförändringen till sina medspelare. 

Övrigt 3: Det spelades in en film idag, där alla spelare skulle visa sina hårda ansiktsuttryck. Filmen är ett led i en reklamkampanj för säsongskortsförsäljningen. I elfte timmen, eller trettonde, verkligen!

Övrigt 4: Drygt 4000 sålda till svenska cupen. Måste bli det dubbla för att jag ska bli nöjd. 

Övrigt 5: Om allt går enligt planerna, kommer jag att ta med mig ett gäng högstadiekids till fredagens träning. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar