lördag 22 mars 2014

Dagens match, grymt väder på Kanalplan inför nästan 3 000 åskådare

2952 var dagens publiksiffra på ett soligt Kanalplan; dryga hundratalet fler än vad de hemlösa hade in sin TÄVLINGSmatch mot "himlen é blå tack vare HBK". Ett styrkebesked, med andra ord! Det vore dock kul om vi tog vårt förnuft till fånga och inledde en massiv köporgie av säsongsbiljetter, så att vi åtminstone kommer tvåa i Sverige i den tävlingen (mff har för närvarande lagt beslag på andraplatsen, dryga 8 600).

Nog om siffror, det får vi ägna oss åt en annan dag. Matchen då?! Idag bjöds det på bitvis bra spel, framför allt offensivt, och framför allt under den första halvleken då Hammarby skulle ha kunnat punktera matchen. Nu fick vi emellertid låta oss nöjas med en, på papperet, osäker 2-1-ledning.

Nanne hade valt att spela Rennie och Fuhre på var sin kant, och spelmässigt såg det bra ut, framför allt offensivt och framför allt på Bajens högerkant, där Rennie och Fuhre visade prov på ett bra samspel, trots att de egentligen spelade på olika kanter. Rennie hittade fina löpvägar och bollarna kom ömsom framför honom, ömsom bakom honom. Rennie gjorde en stabil match och visade hela tiden vilja att göra sig spelbar, och om medspelarna hade varit lite mer vakna, skulle han ha kunnat bli friställd lite oftare. Vi kommer att få stor nytta av exdegerforsarens irrationella spelstil. Rennies kollega på den motsatta kanten, "den brasilianske norrbaggen", Fuhre gör en mycket bra första halvek, där han hela tiden söker bollen centralt, för att söka spel antingen centralt framåt i banan eller ut på högerkanten (dessvärre missade Timisela allt som oftast att följa med upp). Fuhre har verkligen överraskat på mig; för tre veckor sedan avskrev jag honom nästan från startelvan, delvis i brist på underlag, delvis för att de andra grönvita hade presterat så bra. Fuhre har en mycket bra teknik och en bra speluppfattning. Därtill gillar han att söka bollen centralt och kombinationsspela sig framåt. Hans målfarlighet ska vi inte heller klaga på, och jag tror att han kommer att bidra med en hel del poäng under säsongen. Idag var han ett ribbskott från att hamna i målprotokollet...

De två sittande mittfältarna gjorde en bra match tillsammans under den första halvleken; både Solli och JP inspirerade sina lagkamrater genom att hela tiden göra livet svårt för sina kombattanter på mitten. Solli vann många bollar på mitten och dirigerade dem vidare ut mot kanterna. JP är en elak jäkel som inte tvekar att gå in hårt i duellerna; oavsett om de sker på marken eller i luften. Dessutom spelade han nästan konsekvent bollen framåt i banan, där antingen Pablo eller Fuhre befann sig. Besara ersatte Solli med den äran och stod för en hel del bra löpningar och visade prov på fin bollbehandling och framspelningar. Efter att ha spelat ett antal matcher tillsammans, börjar Nahir och JP att veta var de har varandra, och rollfördelningen dem emellan känns mer naturlig än den som firma JP och Solli troligen kommer att uppvisa. Hur som helst, det känns verkligen kanon att ha dessa tre herrar som alternativ på det defensiva mittfältet. Och då har jag inte ens nämnt Erik och Viktor... Nanne kommer att ha en hel del alternativ att välja mellan på det defensiva mittfältet.

En liten sak, jag undrar hur Erik Israelssons frånvaro kommer att påverka hans chanser till spel; och hur kommer han att använda honom, som offensiv eller defensiv mittfältare? Nackdelen att skada sig sista månaden före säsongsstarten är att man inte spelas in, och att sannolikheten blir större att spelaren ställs åt sidan. Egentligen känns Erik för bra för att bänkas med anledning av sitt förflutna i allsvenska Kalmar, men just nu är han nog inte tilltänkt som startspelare. Men, men, säsongen är lång och mycket kan hända.

Framåt tycker jag att både Pablo och Haddad såg bra ut; Pablo har verkligen utvecklat sitt spelsinne och väljer allt som oftast rätt alternativ, även om det suckas lite från läktaren att han kladdar lite för mycket. Jag anser dock att Pablo värderar lägena på ett bra sätt; han direktskarvar når så krävs och håller i när situationen så kräver. En annan, inte obetydlig detalj, är att han drar på sig en del frisparkar och därmed skapar farliga lägen för oss. Att han dessutom är en av tre, Rennie och Besara de övriga, som, enligt Hopfen, har en riktig häxpipa gör ju inte saken sämre. Pablo har mognat oerhört sedan sin senaste sejour hos oss. Och karln springer ju inte ens offside längre...

Haddad skulle, och borde, ha nätat vid minst två tillfällen när han hamnade i bra lägen. Tyvärr blev han lite för omständlig i avslutningslägena. Samspelet mellan Haddad och de spelare som hade hand om uppspelen var inte heller helt klockrent; ibland mötte Haddad och då kom bollen på djupet, och när vår långe anfallare gick på djupet hamnade bollen bakom honom. Vems "felet" är, vill jag inte spekulera i, men det är helt klart att samarbetet måste förfinas. Att samspelet mellan framspelarna och Haddad inte fungerar perfekt, beror ju även på att Haddad inte har startat mer än hälften av matcherna nu på försäsongen.

Akilleshälen finner vi istället dels i försvarsspelet mellan backlinjen och de defensiva mittfältarna, dels i djupledsspelet hemåt. Åbos nummer 10 fick härja fritt i hålet mellan "den täta åttan", som Nanne kallade det under hans föreläsning för dryga två veckor sedan. Vi har fler motståndare i Superettan, som har offensivt skickliga mittfältare, och då måste vi finna en medicin för att få stopp på motståndarnas nummer 10. Våra relativt långsamma mittbackar orsakade ett par, tre frilägen för motståndarna, och här framgår det med all (o)önskvärd tydlighet, att vi är sårbara när inte presspelet fungerar till 100%; om motståndarnas bolhållarna inte utsätts för press, så blir det svårt för våra mittbackar att hinna med när bollen hamnar i djupet. Här kan i och för sig Batans snabbhet komma till nytta, och Nanne måste få Hopfen att ha en ännu högre utgångspunkt, så att han kan rensa bollen när mittbackarna får problem med "följa-John"-leken av motståndaranfallarna. Idag var det Theo och Marko i mitten, eftersom Tuborg hade lite skadebekymmer. Med eller utan dansken, kommer vår svaghet att bestå. Thorsteinbö spelade återigen på vänsterbacken, och, i alla fall offensivt, börjar han finna sig tillrätta på den positionen. Elddopet blir när han får träna defensivt positionsspel när motståndarna jagar reducerings- och kvitteringsmål. Dessvärre bidrar Batans skadebekymmer till att Torsten kanske inte kommer att kunna konkurrera om yttermittfältsplatsen på lika villkor. Vill bara säga att "Totte" är grym; bra bollkontroll, enorm löpstyrka.

I det stora hela är jag tämligen tillfreds med vårt spel, vi kontrollerar stora delar av matchen, och med lite större skärpa, skulle vi ha kunnat stänka in ytterligare två, tre mål. Dock, en liten brasklapp för försvarsspelet, som sagt. Vi skulle också ha kunnat släppa in ytterligare ett par mål mot ett mer högoktanigt motstånd


Övrigt 1: Härligt att få umgås med så många härliga Hammarbyvänner: Helge, Käppen, Johannsan, Zeke, Anders, Nypon, Ankan, Tobbe, Wille, m.fl.

Övrigt 2: En dryg vecka kvar till genrepet; ser fram emot en trevlig söndagslunch med mina "ensektionsbajenvänner", som jag har delat plats med i 16 år.

Övrigt 3: Underbar löpning av Lincan i slutet; han är nästan ikappsprungen när han får kontroll på bollen, och... drar ifrån de andra. Dessvärre rensades hans fina chipp strax framför mållinjen av en inte alltför bakfull Finlandsbåtsresenär.

Övrigt 4: Hammarbyramsor på träningsmatcher är tillåtna. Trodde att valet av matchdag, skulle bidra med lite stämning ;)

Övrigt 5: Nanne kommer med all säkerhet att fortsätta att jobba med bolltempot på träningarna. Emellanåt blev det lite stillastående spel 20-25 meter från motståndarnas mål.

Övrigt 6: Hierarkin bland målvakterna är tydlig i Bajen! Tim tog sig de 70 meterna från båset till Johannes mål, för att... som det såg ut, knyta hans skor. Verkar som om inte Hopfen orkade ta av sig handskarna för att knyta dem på egen hand. Sanningen är nog den att det inte var skonsnöresknytning, utan "dobbjustering" det var fråga om. Tim såg emellertid nöjd ut när han gick tillbaka till båset.

Övrigt 7: Bajensåserna gick åt som isvatten i öknen, eller som smör i solsken. Tre smaker för grillningen; Bajens starka, Bajens citron och Bajens vitlök! Vinsten går oavkortat till Hammarby fotboll.

Övrigt 8: Kennedy hade rejält ont efter smällen runt revbenen i matchen mot Degen. Han hade svårt att andas tre, fyra dagar efteråt. Han kommer troligen att börja cykla lite under nästa vecka för att komma i form. Ta det lugnt, bara, hälsan framför allt.

1 kommentar:

  1. Grym analys som vanligt! Du borde sitta som sidekick till Kent på BaraBajens sändningar!

    SvaraRadera