torsdag 27 februari 2014

Tempo, tempo, tempo... Om Nannes tal till oss grönvita

Det var en fullsatt "Stjärnsalen", som tog emot Nanne, Mats och Tuborg, och det kändes redan innan att förväntningarna på mötet var stora och att andan var bland supportrarna var mycket positiv.

Efter att Mats inlett med att berätta hur sportchefens och chefstränarens vägar först mötts, korsats samt, som nu, återigen sammanförts, fick Nanne runt 30 minuter på sig att förklara de grönvitas synsätt. Ingen av oss 300 personer fick på något sätt ta bilder i syfte att sprida dem, så om ni ser några bilder från kvällens möte, så är det bra om man, om det nu går, ser till att de försvinner från nätet omedelbart.

Nannes genomgång
Man kan sammanfatta Nannes genomgång med tempo, tempo, tempo... och så lite bollvinst på motståndarnas planhalva för att "skapa kontringar på motståndarnas kontringar". Han bemötte alla frågor om resultat (en fråga handlade om vilken målsättning vi hade med svenska cupen) med att hans önskan är att skapa ett spel som håller i allsvenskan; allt för att undvika att vi skulle bli ett jojo-lag! Om Hammarby lyckas skapa tempo i sitt spel, kommer vi att kunna möta alla sorters spelande och icke-spelande lag, som vi kommer att stöta på. Nanne visade vidare hur laget skulle vara uppställt när bollen befann sig på olika delar av planen, och det var tydligt att spelarna var tvungna att samarbeta med varandra fullt ut för att systemet skulle fungera. "Systemet är inte starkare än dess svagaste länk", som han uttryckte det hela. Och det stämmer ju; om någon av spelarna slarvar med jobbet, drabbas hela laget. Nanne betonade helheten, att alla spelare skulle vara medvetna om hur individernas sätt att agera, påverkade hela laget.

Det är just denna del, som känns som, enligt mig, det mest vanskliga med Nannes manual; vad händer om någon spelare, rent konditionsmässigt, inte orkar upprätthålla samma intensitet som sina lagkamrater och alla byten är genomförda? Som alla säkert har förstått, är detta spelsätt oerhört energikrävande, och kräver spelare i fysiskt topptrim. Både Nanne och Tuborg, utan att de kunde ge några exakta svar, fick även frågan när laget var redo att spela Nannes typ av fotboll i 90 minuter. Nåväl, om nu en eller ett par spelare sackar efter, måste då laget ändra spelsystem, och bli lite mer passiva och avvaktande när detta händer, eller får man helt enkelt finna sig i det faktum att maskineriet hackar? Som framgick av de sista 15-20 minuterna i matchen mot BP (före utvisningen), fick laget problem; mest beroende på att laget blev för långt, och inte jobbade som en enhet. Hur löser vi liknande uppstående situationer?

Vidare talade Nanne, som även framgått av intervjuer med honom, om att detta spelsystem skapar trianglar ute på planen, vilket leder till att man skapar numerära överlägen ute på plan. Det är dessa numerära lägen som vi måste utnyttja för att vi ska kunna vaska fram riktigt bra lägen. Det är också av yttersta vikt att våra tre offensiva spelare kommer rättvända med fart mellan motståndarnas backlinje och mittfält. Som stöd för detta resonemang lutade han sig mot statistik som visade att majoriteten av framspelningarna numera kommer från området fem meter utanför straffområdet. Oerhört intressant, eftersom det just är dessa lägen som har uppstått, och kommer att uppstå för oss.

Frågestund
Efter genomgången, var det fritt fram för oss åskådare att ställa lite frågor om det nyss sagda, och det framkom bland annat att Nanne var positivt överraskad över spelarnas ambition att hela tiden utvecklas. Han gillade det sätt som spelarna under de olika avbrotten diskuterade hur man skulle lösa situationer som nyss uppkommit, och det är ett tecken på att de, dels förstått hur de ska spela, dels finns ett intresse för det utlärda.

På förekommen anledning, var Nanne också noga med att inte prata med spelarna om vad de inte får göra, utan istället fokusera på vad han vill att de ska göra. Detta som svar på en fråga huruvida Nanne tagit upp med spelarna var de inte får tappa bollen. Han tyckte att det var viktigare att fokusera på att bollen hamnar på de ställen där vi vill att den ska hamna. "Då undviker man att bollen hamnar där man inte vill att den ska hamna".

En fråga handlade om den mentala träningen, och man kan sammanfatta Nannes svar som att den mentala träningen har en lika självklar del som den fysiska i ett lags upplägg. Nanne har hand om den kollektiva mentala träningen, medan Anders Friberg har hand om den individuella. Anders jobbade mycket med Nanne under hans tid i Kalmar FF, och Nanne har haft mycket goda erfarenheter av samarbetet.

Även Tuborg fick några frågor, och ha var mest imponerad över manualen samt Claes Hellgrens kompetens inom fysträningens område. Han hyllade de nyförvärv som kommit, och kallade dem för målinriktade och ambitiösa. "att de ofta var i god tid och uppehöll sig med att stretcha och köra andra övningar". Tuborg passade även på att säga att det var några av spelarnas flickvänner som var intresserade av att skaffa ett jobb, så om det är någon som har ett jobb till över, är det bara att höra av sig till Tuborg eller Hammarby fotboll.

Mats poängterade att han jobbade mycket nära laget, och att han ofta var närvarande före, och ibland under, träningarna. Detta för att ge spelarna möjlighet att ventilera eventuella spörsmål som kan dyka upp.


Sammantaget, utan att dra för stora slutsatser, var det ett möte som andades optimism och nystart, och jag tycker att det var ett mycket bra initiativ av Nanne att sammankalla till detta möte. Just att ha en dialog med supportarna om spelsätt, och därmed undvika eventuella oklarheter, är helt rätt väg att gå. "Det blir ju också lättare att kritisera mig, nu när ni förstår hur jag vill att laget ska spela". Rent personkemiskt känns Mats och Nanne som en intressant konstellation



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar