lördag 20 juli 2013

Nystart, nu gäller det!

Tre poäng, det är vad denna match handlar om. Möjligheten att äta in lite av det försprång som de andra, sämre, lagen har ovanför oss. Jag skrev samma sak inför matchen mot ÄFF, samtidigt som jag var orolig att för stort fokus låg på att vi skulle lämna vår fina arena. Vi vet alla hur det slutade; krampaktigt spel från de grönvita, och med svårigheter att skapa några direkta möjligheter. Det var enbart tack vare Kennedys fina frispark, som vi fick med oss en pinne från den historiska matchen.
Kennedy scorar mot ÄFF!

Vi är i ett liknande läge idag, och jag känner till viss del samma oro; att för mycket av koncentration och uppmärksamhet hos spelarna ligger i det faktum att vi ska genomföra den första matchen någonsin på Vår Arena. Jag hoppas att spelarna, mitt i fansens upprymdhet, lyckas bibehålla koncentrationen och därmed spela hem tre poäng. Vi fans sköter resten; uppladdning, öldrickning, marschen till arenan och, i synnerhet, den elektriska stämningen på arenan, som endast vi kan skapa. Spelarna behöver inte bry sig om annat än att prestera nere på den 105 gånger 68 meter stora planen. Gärna i 95 minuter!

Fansen sköter festen. Spelarna säkerställer att efterfesten blir munter...Det har hänt lite saker under uppehållet beträffande ruljans på spelarfronten. Tim och Sinan har blivit utlånade till konkurrerande klubbar i Superettan, och Castro är på provspel i Azerbajdzjan. Därtill har vi haft åtminstone fyra provspelande amerikaner (Rugg, Gaul, Walker och Shipp), en provspelare från Värmdö (Sonko) samt en värvning av den, efter skrivet kontrakt, omtalade brittiskättade Luke Rodgers. Om Luke är lösningen på våra anfallsproblem är för tidigt att sia om, men av de sex träningar jag har sett med honom, är han en spelartyp som vi saknar. Han går på djupet, han springer och gör sig spelbar, han har en härligt brittisk icke premier league-aktig attityd, som går ut på att kämpa och springa och offra sig för laget. Därtill visar han prov på fin forechecking när motståndarbackarna har bollen. Jag har sett honom återerövra bollen från våra backar under både smålags- och elvamannaspel; senast var det Max som råkade ut för brittens idoga arbete (finns fångat på bild av oss från i torsdags).
Fler kommer det att bli, både under träning och match. Luke är på intet sätt en frälsare, likt Kennedy, men han är en bricka i det målsnåla Hammarby; en den felande målgörande brickan. Han har nött en hel del avslut efter avslutat träningspass.

Luke nöter avslut!Att han startar under kvällens match tar jag för givet. Vem han får bredvid sig, är däremot mer osäkert...

Vem får Luke bredvid sig? Sundin eller...... Adelstam?
... Eftersom vi under gårdagen värvade Andreas Haddad från BP. När namnet damp ned på svenska fans runt 23.30 på torsdagskvällen, var jag, i likhet med många andra på forumet, frågande till hans skadehistorik. Värvningen kändes som en dum risk för oss att ta, men efter att ha kollat runt lite, är det tydligt att han endast har haft skador på två ställen, på höften samt hälsenan. Beträffande den senare skadan, ser jag inte särskilt allvarligt på att den ska poppa upp igen, samtidigt som höftskadan eventuellt kan ställa till problem för honom i framtiden. Andreas är en stor, stark och teknisk spelare, som vet var målet är beläget. Därtill är han en stark framspelare, som även, tack vare sin stora och starka kropp, kommer att bereda plats för sina 1,70-kompisar.

Får vi se Haddad näta i den grönvita tröjan?!

Under träningarna har Luke kamperat ihop med både Sundin och Adelstam, och med tanke på Sundins icke upphörande ljumskproblem, är jag lite osäker på hur Gregg kommer att formera laget. Kanske vågar han rent av slänga in mr Haddad. Vem vet?!

Av största betydelse är att Bajen får fart i sitt passningsspel, eftersom det tvingar motståndarna till snabba förflyttningar. Håller de grönvita ett högt tempo i bollförflyttningarna, kommer vi att skapa chanser. Känns det igen? Jajamänsan; nu gäller det bara att sätta dit dem. Jag hoppas att Nahir växer fram till den playmaker han värvades till, och att han vågar spela bollen framåt och slå fina crossbollar på kanterna. Han har den förmågan i sig, det gäller att han tar fram den under de återstående 16 matcherna. Den som kamperar bredvid Nahir, får ett enormt ansvar att städa upp; dels centralt på plan, dels som hjälp till ytterbackarna. Blir det Nik, Baggio eller Tranberg som får iklä sig rollen som städgumma? Jag hoppas även att Kennedy visar prov på att uppehållet har gjort honom gott; jag misstänker, om han nu får starta, positioneras på kanten med "license to kill", d.v.s. gå in i mitten och hota. Och... ni i mitten... tänk på att ni har en britt som är ständigt på språng!!


Som in märker, har jag inte skrivit något om känslan att spela på den Nya Arenan, det har redan gjorts av andra, andra och åter andra. Denna match handlar enbart om att bärga de tre poängen. Inget annat!

Bajen ska vara "herre på täppan" när serien är slut, och riktningen är framåt. 

1 kommentar:

  1. Hoppas man har värvat en vinnande spelidé också

    SvaraRadera