torsdag 25 juli 2013

Dennerby i kavaj i 30 graders värme...

Så var nu stunden kommen för vår nye förstetränare, Thomas Dennerby, att äntra scenen i syfte att ta hand om Hammarbys spelare. En uppgift som han har tagit sig an för resten av säsongen. Vad som händer efter säsongen, står än så länge skrivet i stjärnorna. Mycket beror nog på om våra anfallsspelare fortsätter att missa öppna lägen. Hur som helst, träningen inleddes på Skarpnäck klockan 14.30 med en ny tränare för första gången på 19 månader. Om nu någon hade trott att Thomas redan skulle sätta sin prägel på laget, så kan jag omgående tala om att så inte var fallet; denna träning var lik de tidigare; Carlos Banda var den som styrde och ställde. Det var Banda som instruerade, tillrättavisade, avbröt och peppade spelarna när övningarna genomfördes. En s.k. nymodighet var att samtliga instruktioner framfördes på det svenska språket; en medveten strategi får antas, eftersom de flesta icke-svensktalande befunnit sig i landet så pass länge, så att de borde kunna förstå enkla instruktioner. Om inte, är det nog bästa att lära sig. För våra utlänningar var det nog lite väl bekvämt att ha en engelsktalande tränare.

Dennerby var väldigt passiv under träningen; han stod mest bredvid och betraktade övningarna och spelarnas prestationer. I Bara Bajares intervju (den finns uppe på deras sida) med honom förklarades det att han under de inledande träningarna mest kommer att stå vid sidan om och betrakta och analysera hur spelarna beter sig under övningarna. Thomas berättade vidare att han inte skulle gilla om någon ny chef "kom in och styrde och ställde från första dagen". Vidare i intervjun talade Dennerby om vikten att inkludera alla i sitt ledarskap, att inte allt behöver gå via honom när man tycker att något är fel. Var detta en pik till Gregg eller är det så han verkligen tänker i sitt ledarskap?! Framtiden får väl utvisa det, men det man har hört och läst om, verkar det vara så han sköter sina lag. Svensk som han är, kommer han nog att ha ett mer inkluderande ledarskap och ha högt i tak, där alla skilda åsikter kommer att få ventileras. Om spelarna är redo för detta, kan det bli bra. Om inte...

Vår nye huvudtränare stod vid sidlinjen iklädd jeans, skjorta och svart kavaj. Han  var flankerad av GG och en för dagen kortbyxad och t-shirtsklädd Henrik Kindlund. Hela styrkan var där, med andra ord. Allt för att visa att man står enad bakom vår nye tränare. Därtill var vi nog som mest 70 personer på plats. De flesta var nyfikna på vilka skillnader tränarbytet skulle innebära. Om man var ute efter att identifiera skillnader mellan träningarna à la Gregg jämfört med träningarna à la post-Gregg, blev man nog lite besviken. Dels med anledning att Banda styrde träningen, dels att samme man nog låg bakom träningsupplägget.

Dessvärre saknades både Luke och Haddad; de befann sig på Årsta för lite uppbyggnadsträning. Klokt tänkt, antar jag, eftersom risken för överbelastning på framför allt Luke kan vara stor, eftersom han nu tränat hårt under två, tre veckors tid. Men, det skulle ha varit intressant att se framför allt Haddad in action. Därtill saknades Besara, Castro (har inte hört något om proffsplanerna) och Monday.

Första övningen var en passningsövning, som inkluderade fyra, fem spelare i taget. En snabb passning, mottagning, och sedan vidarebefordran av bollen till mötande spelare. Mitt intryck var att det gick lite långsamt, och jag tycker att det vore bra om tränarna manade på spelarna att höja tempot samt släppa blicken från bollen och istället söka ögonkontakt med sina medspelare. Högt tempo på träningarna, renderar i ett högt tempo på matcherna.

Sedan var det en övning, där man var åtta, nio spelare på varje lag, där det gick ut på att hålla i bollen så länge som möjligt, samt att försöka hitta tomma ytor att spela bollen på. Liknande Greggs tankar om "spacing", d.v.s. att inte "gröta" ihop spelet för mycket. Intressant att det var en spelare som bar röd väst, vilket innebar att denna spelare konstant skulle vara på det bollförande laget. Denna spelare var Mikael Rynell. Kan det vara en fingervisning om att Dennerby önskar ge Rynell en mer central plats i banan?! Om ni frågar mig, så tror jag att det förhåller sig så, samtidigt som inte för stora växlar ska dras efter en enda träning.

Avslutningsvis körde de tvåmålsspel på en halvplansyta, och Billy Schuler hann med att göra två mål, bli fälld, få straff och bränna densamma (Lallet slog i och för sig in returen). Annars såg det mest ut som vanligt; halvhögt tempo där bra prestationer blandades med mindre bra. På filmerna som vi har visat från tidigare träningar, har tempot under smålagsmatcherna ifrågasatts, och jag är benägen att hålla med. Det vore bra, även här, om tränarna manade på spelarna att hela tiden ge järnet, kolla var man har sina med- och motspelare innan man får bollen, samt sätta fart på passningarna.

Drygt ett par veckor kvar av Silly Season; frågan är nu inte vilka nya spelare som tillkommer, snarare är frågan vilka som kommer att lämna. Det har ju ryktats om en del spelare under de senaste veckorna, men läget har kanske förändrats i och med tränarbytet. Om man inkluderar Castro, har vi sex anfallsspelare. Minst en kommer nog att få lämna; om det är utlåning eller försäljning, låter jag vara osagt. Vi har även en ganska diger besättning mittfältsspelare...

Thomas och Kennedy fick efter träningen göra åtskilliga intervjuer med intresserade journalister och icke-journalister. Jag misstänker att kvällspressen var här nu när det vankas lite sensationer; tränare som fått sparken och som det dessutom muttrats lite om. Det är väl då de kan tänka sig att komma på besök. Och... givetvis... när det vankas skandaler eller lite skvaller. Lågt och rakt igenom vidrigt var ordet, sa Bull! Granskande journalistik?! Icke, ingalunda, no way. Undra när de dyker upp nästa gång; kanske om det ryktas om att en spelare har spelat med för stora skor och skyller på... tränaren eller sportchefen!

Imorgon är det träning på Skarpnäck klockan 10.30. Allt enligt vår nye huvudtränare Thomas Dennerby! Välkommen till Hammarby, förresten!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar