måndag 8 juli 2013

Dagens träning...

Första träningen efter den veckolånga semestern. Och detta på Söderstadion. Det är där man kommer att träna under den närmaste tiden, och vi fans kommer att ha tillträde till arenan (förutom dag före match). Jag frågade ett antal personer om detta, och de sa att vi var välkomna på träningarna. De som planerar att delta i den s.k. marschen på onsdag kl. 10.00 bör alltså bege sig till Söderstadion. Dock, kolla gärna upp samma dag vad som gäller. Om vi inte har hört någon om några ändringar, kommer vi inte att skriva något, utan då är det bara att kolla in veckans träningsschema nedan (eller under äldre inlägg).

Jag pratade en del med fystränaren Mladen under träningens inledning, och vi kom bland annat in på vissa spelares skadesituation med tanke på den digra skaran av skadade spelare mot Östersund. Jag pratade även med GG, och han godkänner att jag skriver lite om skadeläget.

- Baggio: Har inte spelat på ett tag, men verkar vara på gång. Han har haft problem med baksida lår.
- Max: Deltog inte i matchen mot Östersund då han hade lite känningar i knäet. Var dock med på halva träningen, och såg ganska pigg ut.
- Guldborg: Deltog inte heller mot ÖFK då han hade känningar i ljumsken. Deltog på samma nivå som Max, och ägnade slutet av träningen åt att springa i 50 procentigt tempo med Baggio och Max.
- Sundin: Var också tvungen att avstå från den senaste matchen med anledning av hans krånglande ljumskar. Han fortsätter att rehabträna efter samma program som vanligt.
- Kennedy: Han var med under den första delen av träningen, men avstod från spel under den sista halvtimmen. Jag tror att det var en ren försiktighetsåtgärd från hans sida.

Det är lite oroande att vi har så många spelare skadade, samtidigt som ingen av skadornas art verkar vara av någon allvarligare art. Dock, att Sundin har fortsatta problem med sina ljumskar, är det som sätter mest griller i mitt huvud. Ljumskarna har krånglat under hela säsongen, och därför omöjliggjort en 100-procentig satsning under matcherna för hans del. Det är beklagligt att skadorna sätter käpparna i hjulen för oss, eftersom dessa bidrar till att kontinuiteten i matchandet blir lidande. Vare sig Sundin, Kennedy eller Max får någon vidare rytm i sitt spel, och måste hela tiden backa tillbaka till ruta 1 (eller i alla fall ta ett steg tillbaka) när de åter är klara för spel. Detta kan få konsekvenser för vår "jakt" på tredjeplatsen.

Lite oroande är typen av skador; det handlar i merparten av fallen av ljumskar eller vader, vilket är rena förslitningsskador, vars karaktär är lite svår att, dels hitta orsakerna till, dels ställa någon säker prognos. Jag har själv haft båda skadorna, och de är verkligen förrädiska, eftersom känningarna kommer och går; ena dagen känns det hur bra som helst, under den andra kan du knappt ta dig framåt. Inte bra!

Nåväl, det tränades en del, även om träningen hade lite "komma-igång-efter-uppehållet"-karaktär av sig.

Inledningsvis var det rörelse och passningstempo som tränades, där spelarna slog en passning och bytte positioner. Det hela fortlöpte helt okej.

Sedan var det dags för lite tvåmålsspel, där laget spelade fem eller sex utespelare på vardera lag (tror jag fick rätt på antalet) på halva planen. Denna övning pågick i ungefär 30-40 minuter och det byttes spelare och lagtillhörigheter rätt friskt. Av förklarliga skäl blev det ganska mycket ytor för det bollförande laget, vilket ledde till att lagen, i åtminstone hälften av tillfällena, kom till avslut. Det gjordes även en hel del mål; bland annat tre av den provspelande amerikanen Charlie Rugg.


Något om de två amerikanska provspelarna: Innan ni läser detta, tänk på att denna bedömning dels är subjektiv (vad annars), dels baserad på en dryg halvtimmes tvåmålsspel av mindre "seriös" art.
Mittfältsspelaren Kevin Walker gjorde en stabil träning, och visade prov på fin bollbehandling, i synnerhet i passningsmottagningarna; vad jag kunde iaktta, studsade inte bollen studsade iväg från honom vid något tillfälle. Han var även säker i sitt passningsspel. Vid ett par tillfällen begav han sig framåt och skapade då lite oro bland motståndarna. Dock, han stack inte ut, utan höll en jämbördig kvalité med sina medspelare (fritt för tolkning). Under resten av veckan, när träningarna blir lite hårdare, kommer kvalitén, eller bristen på den, bli mer tydlig.
Anfallsspelaren Charlie Rugg stod för tre mål, och var relativt aktiv i spelet; han ropade ideligen på passningar. Han är inte en spelare som rör om särskilt mycket med löpningar, även om han givetvis rör på sig ;). Han är en liten tuffare spelare som gärna går på avslut; av fem lägen, satte han tre (dessvärre syns bara "missarna" på bilderna. Dock, denna övning gav lite fördelar åt det anfallande laget, eftersom målvakterna hela tiden, genom snabba utkast när bollen var död, bidrog med snabba omställningar. Att planen var lite "stor" för antalet utespelare, gjorde också att ytorna blev större, och därmed underlättade för anfallarna att komma till avslut.

Imorgon tränar laget vid två tillfällen på Söderstadion, 10.30 och 14.30. Jag vet inte vilken träning som blir "roligast", så därför kan jag inte rekommendera den ena tiden framför den andra.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar