lördag 8 juni 2013

Kennedy i bättre form...


På Årsta för andra dagen i rad; det var onekligen ett tag sedan det inträffade. Vi som besökte den idylliska träningsplatsen, hade samma tur med vädret som igår. Jag saknade emellertid de tre hjältarna från gårdagen som satt på Årsta och väntade i över tre timmar då de fått beskedet att träningen var framflyttad ;) Måhända blev de avskräckta! Hur som helst, fler borde ta chansen att besöka Årsta denna års(ta)tid, eftersom platsen känns lantligt och storstadsaktig på samma gång. Och för er som har barn, det finns en hel del för dem att göra om de inte vill sitta kvar i vagnen.

Första övningen: Snabba förflyttningar och bolleveranser
Dagens (boll)träning inleddes med att spelarna bar tre olika färger på västarna, där den röda färgen (se bilderna i början) var spelare som tillhörde det bollförande laget. Ytan var kanske 40 gånger 15 och målet var att förflytta bollen så snabbt som möjligt mellan spelarna och verkligen använda hela ytan. Varje s.k. lag hade en stationär spelare vid kortsidan, dit bollen skulle spelas. Gregg hade synpunkter på att rörelsen var för dålig och att spelarna inte använde sig av hela planens yta. För många spelare hamnade på för liten yta, vilket gjorde det otroligt svårt för spelarna att spela sig ur pressade situationer. Efter den första pausen då Gregg påpekade detta, och då blev det bättre. Samtidigt är det tydligt att el americanos övningar kräver ett högt passningstempo samt skickliga spelare i både mottagningar och vidarebefordringar. Tränarna kör övningar som syftar till att få ett snabbt spel, och  detta måste spelarna ta med sig ut på matcherna.

Andra övningen: Monday spelar bollen vidare. 

Den andra övningen gick ut på att den förmodade startelvan på ett något maskinmässigt sätt skulle spela sig fram till avslut mot en ensam målvakt. Mycket rull i backlinjen samt inövade rörelsemönster bland de andra. Ibland gick Gregg in och visade hur alla, även de mer rutinerade spelarna, skulle röra sig när exempelvis våra ytterbackar hade bollen. Det gäller att både rörelserna och motrörelserna är synkroniserade, eftersom det är först då som en yta kan skapas. Allt för ofta har vi sett mittfältare och forwards röra sig åt samma håll, alltså ingen motrörelse har förelegat, och då blir spelet väldigt kompakt och statiskt, vilket gör det lätt för motståndarna att försvara sig mot oss.

Rynell driver bollen framåt. 

I cirka en halvtimme spelade man sedan elva mot elva; den tilltänkta startelvan mot en mer reservbetonad. Det ska tilläggas att det byttes västar på vissa platser på plan. Det som slog mig, var hur bred trupp vi har, och detta är en viktig faktor när säsongen är så lång. Serietvåan FFF är inte i närheten av vår bredd, och när de kommer att drabbas av avstängningar och skador, får de problem. Detta gäller i stort sett samtliga lag, möjligen Örebro och något lag undantagna. Vid ett fåtal tillfällen, främst när yttermittfältaren gick in centralt och väggade med ytterbacken, fick den tilltänkta startelvan till några riktigt fina anfall. Dock, om man är kritisk, så låser sig spelet vid de tillfällen då de intränade lägena inte infinner sig. Nyckeln är ett HÖGT bolltempo, rörelse och tålamod.

Memorera bilden, kära Bajenspelare!


Det har klagats på Greggs avsaknad av spelidé, men det är inget som jag håller med om. En del av taktiken är att ytterbackarna, en i taget, ska följa med i anfallen och att en av yttermittfältarna då ska röra sig mer centralt på den sida där ytterbacken går upp. Bollen kan då gå via den offensiva centrala mittfältaren eller via den för tillfälligt centralt placerade yttermittfältaren. Om vi förflyttar bollen tillräckligt snabbt, kommer dessa ytor att uppstå. Problemet är att passningstempot i backlinjen varit alldeles för långsamt, och att vi under vissa perioder inte haft tillräckligt spelskickliga backar, Tuborg och Timisela undantaget, som kunnat hitta de öppnande passningarna till mittfältarna, vilka sedan ska vidarebefordra bollen ut mot kanterna.

Ytterbackarna, en viktig ingrediens i vårt anfallsspel.

Den del av kritiken som jag däremot kan hålla med om, är att Gregg och laget ibland saknar en plan B när denna taktik av olika anledningar inte fungerar. Det räcker faktiskt med att ett par spelare är ur gängorna, för att omöjliggöra ett snabbt kombinationsspel. Här måste vi se till att laget spelar på ett annorlunda, rakare, sätt, så att vi kan kämpa oss in i matchen. Spelsystemet är en annan del som kan ifrågasättas en aning; i ungefär hälften av matcherna har vi spelat 4-4-2, medan den andra hälften av de tio omgångarna har ställts upp enligt 4-2-3-1. Även matchningen av Besara har varit lite otydlig; dels som skuggforward/offensiv mittfältare, dels som en lite mer tillbakadragen mittfältsroll, vilken vi såg i matchen mot GIF Sundsvall. Det känns som det är läge att välja, i synnerhet när det går lite sämre, eftersom det i motgångar är viktigare att hitta en trygghet i laget.

Träning på avslut. Inlägg från högerkanten.

Dagens Kennedy: Idag kändes han mycket hetare jämfört med idag, och det känns som om han i alla fall kommer att vara med i matchtruppen. Han hade ett högre tempo och en bättre bollbehandling jämfört med gårdagen, men om det räcker till en startplats, tvista de lärde. Det finns tre alternativ enligt mig (Einstein, jag vet); inte spela, starta eller att hoppa in. Valet är svårt, men om jag hade varit tränare, skulle jag nog ta alternativ tre, men, som jag skrev igår, det som händer i el americanos huvud är okänt för oss andra. Att låta honom hoppa in sista 30, kan ge laget en push och herr Kennedy en nödvändig genomkörare inför lördagens bortamatch mot Degerfors. Efter träningen stod Kennedy och nötte frisparkar och lite annat, och lyckades väl sådär. Han hade sällskap av Figge, Sundin och Nik.

Kennedy stretchar lite: Verkade inte vara någon fara. 

Denna dag var det Mikael Rynell som stannade kvar och snackade länge med mig, och han kändes ganska harmonisk, trots det lite prekära läget. Han var inte direkt orolig, utan trodde, eftersom de tränar på bra, att det snart skulle vända. Truppen är både bred och stark, enligt honom. Rynell känns som en trygg spelare, både på plan och vid sidan av densamma, och är en av spelarna som står stadigt även om det blåser hårda och kalla vindar runt laget. Rynell var också inne på att det är passningstempot som mycket av framgången i matcherna beror på; går det för sakta, är det lätt för motståndarna att positionera sig rätt.

Benny Lekström på besök.





5 kommentarer:

  1. Är det träning på Årsta 10.30 i morgon söndag?

    SvaraRadera
  2. Hej! Imorgon är det troligen matchförberedande träning på Söderstadion, och om de håller på traditionerna är morgondagens träning således stängd.

    SvaraRadera
  3. Tack för förklaringen om Greggs spelidé, lite mindre frustrerande när man iallafall förstår hur han tänkt. Nu är det hög tid att jobba fram plan B.

    SvaraRadera
  4. Ingen orsak. Det viktiga är att bollen förflyttas snabbt, där bland annat backarna i sitt inbördes passningsspel, vågar hoppa över" en back, så att den inte stannas upp vid varje passning. Med andra ord att ex. Figge vågar slå en lite längre passning till den bortre mittbacken som antingen drar den vidare till högerbacken eller slår in passen centralt.

    SvaraRadera
  5. Tack för de utmärkta rapporterna! Idag kör vi.

    SvaraRadera