söndag 30 juni 2013

Det här duger inte...

Vi var runt 1000 förväntansfulla bajare som äntrade den fina arenan i Östersund. Vi skulle spela mot ett lag vars omsättning uppgår till cirka en femtedel av Bajens...

Jag fick sällskap av min gode vän från Rättvik som efter många om och men hade tagit sig med bil upp till Jämtlands huvudstad. Han blev inte imponerad av det han fick se...

Hammarby hade på grund av skador (okända för mig), varit tvunget att disponera om i sitt lag; mittbacksparet var nytt och oprövat, på mittfältet saknade vi en slitvarg i Nik/Baggio, och i anfallet saknades Erik Sundin. Hur statusen ser ut för de frånvarande spelarna ser ut, vet jag inte, men hoppas att alla är spelklara inför den livsviktiga omstarten på Nya Arenan den 20 juni. Denna högtidsstund i vår historia, som skulle vara startskottet på en ny framgångsrik era, håller dessvärre på att förstöras  av spelarnas svaga insatser. Alla hade sett fram emot att göra entré på vårt nybygge med en bra tabellplacering i ryggen. Nu, däremot, kan avståndet upp till tredjeplatsen i det närmaste betraktas som ouppnåeligt. Och detta efter endast 14 omgångar. Skandalöst, uselt; ja, vad ni vill. Jag är grymt besviken på det som presterats på plan. Av Hammarby. Av detta upphaussade Hammarby. Av detta Hammarby som år 2013 skulle ta steget upp i fotbollens finrum (nåväl).

Vi ställde upp med Rynell, Kennedy, Besara och CC på mittfältet, och inledningsvis gick det ganska bra. Men efterhand visade det sig att saknaden av Nik eller Baggio var tämligen stor, när vi på ett desperat sätt sökte få grepp om motståndspelarna. Framför allt Rynell såg vilsen ut på sin kant, eftersom han hade sällskap av både Besara och Kennedy, vilka båda vill ha mycket boll. Rynells arbetsområde blev därmed begränsat, eftersom han är van att gå in centralt för att utgöra ett alternativ i uppspelsfasen. Men, som sagt, den ytan var redan upptagen av Mr. K och Besara. Den ytan var redan död för Rynell.  I normala fall, så består en av de centrala mittfältspositionerna av en mindre bollkär person än de två vi hade igår, vilket då skapar möjligheter för Rynell att vandra in centralt. Jag anser att det hade varit bättre att placera en mer naturlig kantspelare, typ Lincan eller Lallet, på Rynells position.

Vi mötte ett ÖFK som imponerade med sitt kortpassningsspel, där Hammarby hade stora svårigheter att få tag på de kvicka motsåndarspelarna. De grönvitas första halvtimme, fram till cirka en kvart efter ledningsmålet, kan ses som ganska bra. Förutom de inledande tre, fyra minuterna, var Hammarby tyngre (på ett bra sätt) och mer kontrollerade i sitt spel. Sakta men säkert malde vi ner motståndarna, och Castros något turliga 1-0-mål kan ses som en logisk följd av vårt spelövertag.

Det som däremot hände mellan matchminut 30 och 75 (fram till deras kvitteringsmål) är en gåta för mig. Kontrollerat spel för att bevaka en ledning i all ära, men laget hade inte behövt gå till överdrift. Diskussionen har gått ut på att vi måste bli mer cyniska i den bemärkelsen att inte gå bort sig samt att döda tid. Det som hände, var att de grönvita blev alldeles passiva, och helt sonika helt frivilligt överlät spelövertaget till de spelskickliga motståndarna. På en centralt belägen pub i staden, diskuterade jag matchen med en entrévärd som även var publikvärd på matchen. Han var en före detta division ettspelare i Norge och förklarade för mig att det mest effektiva receptet mot ÖFKs kvicka spel, var en en mer aggressiv press, likt det GIF Sundsvall i sin 3-0-seger mot Jämtlands stolthet. Hammarby gjorde precis tvärtom, de föll tillbaka och överlät initiativet till de rödsvartklädda. Taktisk miss, om du frågar mig; eventuellt kan det ursäktas av den osäkerhet som rotationerna gav upphov till.

Efter kvitteringsmålet tog de grönvita åter, i alla fall bitvis, över initiativet i matchen. Både CC och Nahir hade fina chanser att ge oss ledningen. Jag är mest besviken på hur Nahirs chans förvaltades; på en fin chipfrispelning från den inbytte Sinan, tog Nahir (nonchalans, enligt mig) alldeles för lång tid på sig. Istället för att göra det mest effektiva, d.v.s. att klippa till direkt, skulle Nahir i vanlig ordning ta ner bollen och göra något snyggt. Detta fungerar mot långt sämre motståndare än igår, men inte mot jämbördiga spelare. En annan sak jag tänkte på, var de grönvitas brist på press efter hemmalagets kvittering. Varken de nyinbytta anfallarna eller de övriga orkade ta klivet upp för att återerövra bollen. Istället för att kliva upp med hela laget, fortsatte vi att backa hem, och väntade på att få bollen tills motståndarna av någon anledning tappade den. Ville vi inte eller orkade vi inte vinna matchen? Var vi nöjda med 1-1?

20 dagar till nästa match. Jag hoppas att laget använder uppehållet till något vettigt. Vad är det som brister, varför presterar inte spelarna som de borde, etc.? Att bara prata om att värva leder inget till, utan jag anser att de spelare vi har, borde kunna uträtta betydligt bättre saker på plan än vad som hittills varit fallet. Raden 5-5-4 är klart underkänd på 14 spelade matcher. Hur som helst, nu finns det tid att vända på varenda liten sten.

Det känns som om gårdagens poängförlust fick den ödesdigra konsekvensen att det allsvenska tåget lämnat oss kvar på perrongen. Med en väldigt lång näsa...

5 kommentarer:

 1. "Raden 5-5-4 är klart underkänd på 14 spelade matcher" Helt rätt och vem bär ansvaret? Tränaren som inte har en spelidé givetvis. Yankee go home!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej. Som jag skrivit tidigare anser jag att Gregg har en spelidé. Problemet, i mina ögon, är att det blir för statiskt när motståndarna lyckas läsa av oss. Jag är osäker på om ett tränarbyte är lösningen på vårt problem. Därmed inte sagt att man ska ta alla faktorer i beaktande när man gör en analys av de första 14 matcherna. Som jag skrev i rubriken; det här duger inte. Något måste göras.

   Radera
  2. Klart som korvspad att det är tränarens fel, materialet är garanterat topp i serien men jänkaren får inte ut ett skit.

   Radera
 2. men va glad det blev ju 1p jättebr

  SvaraRadera
 3. gregg go home .....

  SvaraRadera